BARBIE СТАВА НА 60 ГОДИНИ!

Барби вдъхновява момичетата по цял свят да използват безграничния си потенциал вече цели 60 години. През 1958 г. Рут Хендлър забелязва, че игрите на дъщеря й Барбара са силно ограничени до това да храни и преоблича своята кукла-бебеили да изрязва кукли от хартия. От друга страна, синът й всеки ден играел на нещо различно – веднъж бил пожарникар, друг път лекар, след това полицай, летец или учен. Рут решава, че е важно да покаже на дъщеря си, а и на всички момичета, че могат да бъдат каквото пожелаят. Така тя създава първата кукла Барби.

На 09.03.1959 г. Барби прави премиерата си на Панаира на играчките в Ню Йорк. Тя е облечена с цял бански на черно-бяло райе, а косата й е вдигната на конска опашка. В началото никой не вярва, че тази толкова различна кукла може да има успех, но съвсем скоро Барби доказва обратното и превзема света!

 

Проучвания показват, че момиченцата се съмняват в собствените си способности и потенциал още от ранната възраст 5 години. Един от начините да помогнем на момичетата да мечтаят и да повярват, че могат да бъдат каквото пожелаят, е чрез добри модели за подражание. От

създаването си досега Барби е сменила над 200 професии, като вкл. е била в космоса преди човешки крак да стъпи на Луната и така непрекъснато разширява хоризонтите на момичетата.

Сред куклите Барби от колекционерската серия Модел за подражание са авиаторът Амелия Еърхарт, художничката Фрида Кало и математичката от НАСА Катрин Джонсън.

През 2016 г. Барби се появява на корицата на сп.Time с цитата „Може ли вече да спрем да обсъждаме тялото ми?“. Причината е три нови вида тела на куклите Барби – пълничко, по-ниско и по-високо от стандартизираните досега мерки.