Събития

Събития

Честит Ден на народните будители!

В Сердика Център вярваме, че и в настоящето има вдъхновяващи личности, които будят обществото и помагат на всички да бъдем по-осъзнати и знаещи. Ето защо със Заедно в час представяме петима съвременни будители, които ни носят увереност, че духът на днешния празник е жив не само в учебниците по история. Всеки един от тях работи ежедневно за подобряване на средата, в която живеем и посява у околните стремеж към образование и книжовност.


Милена Димитрова от 4 години организира “Лятна СТАРТ академия” в кв. Факултета, с което помага на десетки деца в риск от отпадане или вече отпаднали от образователната система да заобичат отново училището и да бъдат мотивирани да учат. Целта на проекта е да се подобрят академичните резултати и развитието на важни личностни умения в едни от най-уязвимите групи ученици, както и да намалеят случаите на ранно прекъсване на основното и средното образование, като по този начин се осигурява възможност за по-добро бъдеще и развитие на тези деца.


Иван Господинов е част от екипа на “Образование без раници“. Сдружението от години помага хиляди видео уроци от най-мащабния онлайн портал за образование в света Khan Academy да бъдат достъпни на български език за всички ученици напълно безплатно. Иван и екипът му превеждат и адаптират най-добрите в света безплатни образователни ресурси в подкрепа на учащите, учителите, семейството и всички, ангажирани с образованието, в постигането на високи образователни успехи.

Иглика Атанасова учи геонауки в САЩ, но се връща в България преди 5 години, за да стане учител. Днес тя вдъхновява учениците си, че могат да открият и най-скритите кътчета на космоса, ако работят отдадено за своите мечти. Също така е част от инициативата „Училищни чудеса“, която изгражда позитивни ролеви модели сред ученици с нисък социално-икономически статус, които демонстрират, че упоритият труд и добро образование, могат да отведат всяко дете, където пожелае, независимо откъде е започнало.

Емилия Иванова е директор и учител по математика в 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” и доказва, че с упорита работа, ясна визия и отдаден екип се постигат истински високи резултати и качествено образование за своите ученици. 90 СУ е пример за “комплексно” иновативно училище, но не само на думи, а и на практика. Доказателство за това са множеството постижения на учениците от конкурси и състезания- по изобразително изкуство, класически шах, художествена гимнастика, класически балет и др.

Дължината на часовете в начален етап са променени – някои са по 20 минути, други – по 90. Всяка сутрин започва с “енергиен старт”, на обяд има “блок релакс”, в който учениците лягат на постелки и са в тишина – “за да изчистят емоцията от първата част на деня и да работят също достатъчно интензивно следобед”, по думите на директорката.

Училището взе участие в „Мениджърска академия за училищни директори“ на Образование 2030“, както и в проекта “От визия към резултати” на Столичната община и фондация “Заедно в час” през учебната 2018-2019 г. Целта му бе да апробира и изследва специфичен подход за повишаване на ефективността на училището.

Тази година, Емилия получи почетно отличие "Неофит Рилски" от Министъра на образованието и науката за заслужения принос към развитието на училището и мотивацията на един прекрасен екип учители.

Биляна Асеновска създава инициативата “Грамотко” в с.Брестница, за да подкрепи най-уязвимите ученици, да ги подкрепи и предпази от ранното отпадане от училище, характерно за региона. „Грамотко“ цели да повиши мотивацията за продължаване на образованието сред тези ученици, а в дългосрочен план да осигури възможности за по-пълноценно развитие и по-висок жизнен стандарт. Това, което Биляна отбелязва като най-положителен резултат, е, че броят на учениците, които са посещавали „Грамотко“ за последната учебна година се е увеличил повече от два пъти в сравнение с първата година. Друг положителен елемент е подобрението в знанията на учениците и ентусиазма да посещават извънкласните занимания.

В момента

Очаквайте скоро
"

Предстоящи