Trends
The Season

Диляна Попова: „Любовта е движещата, голямата сила!“

Публикувано на 14 Април 2020

Да покълнеш, да видиш слънцето. Да израснеш, да разцъфнеш и да останеш. Да устоиш. Днес говори Диляна Попова – момичето, което определено знае как.

от Михаела Самарджиева

* Съдържанието бе създадено преди обявяването на извънредно положение в страната.


ФОТОГРАФИЯ ГЕОРГИ АНДИНОВ, СТАЙЛИНГ АНТОНИЯ ЙОРДАНОВА, АСИСТЕНТ
МОДА СТИЛЯН СЛАВОВ, ГРИМ АЛИНА МАНОВА, КОСА ГЕОРГИ ПЕТКОВ И
ЦВЕТЕЛИНА МОДЕВА @ GEORGI PETKOV SALON


На прага на пролетно-летния сезон, когато всички с основание сме отправили поглед към „зеленото“ на планетата ни, решихме да си поговорим с едно момиче, което ни носи усещане за пролет. За красивите жени трудно се пише. За такива, за които е казано много – още по-трудно. Диляна Попова обаче е наш любим персонаж и независимо, че сините й очи и безпогрешно разпознаваемото й лице не могат да бъдат сбъркани – в нея има много повече от онази, чисто моделска изящност и красота. В нея има някаква несломимост, която сме забелязали много отдавна. Това е моделът, актриса и майка Диляна Попова, но още – това е Диляна, която скрива шапката на съдиите в женски ралита, която пътува и снима, която е силна, когато небето заоблачее, и абсолютно по войнишки преминава през бурите, които животът й предлага. И понеже вярваме, че Диляна е от устойчивия тип жени, които обаче имат изразено отношение и към устойчивия начин на живот или онова „зелено“ на земята ни, с което започнахме – ви я представяме на следващите страници. Такава, каквато я видяхме и такава, каквато е хубаво да е всяка от нас на пролет – със спортната оранжево-зелена раница на сина й Борил, усмихната, оставаща и нова. Във възможно най-хубавите си цветове.


 Суичър VANS от CONTRABANDA, 139 лв.

-      
Здравей, Диляна! В интрото на това интервю те представяме като устойчив тип жена, имаш ли си твои механизми и начини за справяне в трудни житейски ситуации? Как устояваш на бурите?

-       Нямам изграден универсален модел. Аз смятам, че всеки път трябва да намираш конкретен подход за дадена ситуация. Никога една ситуация няма едно единствено решение. По-скоро се стремя да наблюдавам повече, да не бързам и да следвам хода на нещата, за да не правя излишни грешни завои.

-       Какво е твоето отношение към природата, видяхме те много емоционална в едно отдавнашно риалити „Африка: Звездите сигурно са полудели“. Знаем, че пътуваш много – имаш ли любими дестинации и каква е емоционалната ти връзка с всичко, което виждаш при тези пътешествия?

-       Да, аз обичам природата изключително много и когато говорим за любими места, може би наистина Африка е едно от тях. Място, което е изключително различно – небето е друго, светлината е друга, неповторимо изживяване. Аз обичам да опознавам дестинации, които могат да ти предложат много нови неща. Впечатлена съм и от Занзибар, от Австралия. Ние като цяло ходим на места, където предпочитаме да се потопим в местната култура – да разговаряме с местните, да опитваме от тяхната храна. И тук не говорим за луксозни резорти, а напротив – стремим се максимално да усетим как живеят хората там. Има някои доста интересни особености в живота на местните – например на Малдивите, където бяхме скоро, както и в Занзибар, живеят изключително скромно – домовете им са малки и т.н., но всеки на улицата беше с последен модел телефон, което е любопитен момент.

Яке REPLAY, 645 лв

-       Имаш ли си твои трикове за устойчив начин на живот? Нещо, което прилагаш в ежедневието?

-        Да, имам. Събирам разделно и се стремя да се храним с изключително много и чисти плодове и зеленчуци. Мен ме влудява обаче, че институциите, които отговарят за това, го правят адски трудно за всички хора, които се опитваме да живеем устойчиво. Понякога вкъщи има по десет торби наредени с разделно събрани отпадъци, но на моята улица няма такива контейнери – трябва да търся място, където да ги изхвърля. Возя ги често в колата, самите дупки на тези контейнери са доста малки, което затруднява изхвърлянето, и целият ти опит да живееш устойчиво не е улеснен някак си. Аз искам да го правя и го правя, но на много хора не им се занимава точно по тази причина, защото е огромен ангажимент. Трябва да се поощряват повече хора да го правят, като им се създадат условия за това. Все пак хубавото е, че вече много повече се връщаме към корените си – стремим се да си търсим чиста храна от селата. Аз например не ям месо, ако се купува такова вкъщи, го правим еднократно за едно хранене и т.н. – така намаляваме излишното потребление. Относно дрехите, се стремя да купувам все по-малко неща, те да са устойчиви във времето, не изхвърлям дрехи в контейнерите – стремя се да дарявам или подарявам.

-       Модата напоследък се обърна изключително много към създаването на дрехи от устойчив тип, от рециклирани материали. Какво мислиш за тази акция на брандовете, да намалят до минимум своя отпечатък върху природата?

-       Смятам, че това е супер. Въпреки че не съм сигурна, че е възможно тези неща да се реализират на сто процента – доста е трудно. Аз имам един проект за тениски от рециклируем материал. Искаме да ги изготвяме от такъв тип текстил, всеки закупил си да може да ги върне, да получи отстъпка за следваща, а ние да ги предадем където трябва, за да бъдат рециклирани. Тениските ще бъдат с интересни послания, така че те са моят опит да допринеса за устойчивото развитие по някакъв начин.


Блуза, 24.99 лв., пола, 69.99 лв., двете MONTEGO от PEEK&CLOPPENBURG

-       Ако погледнем в по-глобален план към климатичните промени, имаш ли в теб някакъв вътрешен страх какво място ще оставим на всички след нас, на децата ни?

-       Да, имам. Много често, когато ме питат дали искам второ дете – отговорът е „разбира се“, но се замислям в какъв свят ще оставя това човече. Проблемът с климатичните промени е много сериозен, но му слагат някакво перде и не се говори достатъчно. Може всички да тръбим за вируси, да ходим с маски и така нататък, но реално за климатичните промени не се говори достатъчно.

-       На какво искаш да научиш сина си Борил във връзка с природата и нейното опазване?

-       Истината е, че и сега, когато бяхме на последната ни почивка, с него почистихме боклуците от един плаж, защото красивите и екзотични места не са само това, което виждаме по картичките. Навсякъде има боклуци и там след една голяма буря по плажовете имаше парцали, дрехи, обувки и всякакви неща, които с едни пръчки събирахме. Дори при последната ни разходка, той взе част от някакво пластмасово камионче от земята и каза: „Мамо, мамо спасих планетата!“, след това го уговарях да го изхвърлим на боклука, но той искаше да си го вземе вкъщи и аз му обясних, че и нашият дом после някой трябва да го спасява, но това в кръга на шегата. Уча го и смятам, че не е малък за това, напротив – точно сега му е времето за тези уроци.

 Парка, 690 лв., пола, 290 лв., двете MARELLA, тишърт MANGO, 19.99 лв.

-       Ако трябва да си поговорим за финал, за най-хубавото нещо във всички сезони – любовта. Какво е твоето усещане и какво предстои?

-       Любовта наистина е движещата, голямата сила, но една гола любов не може да бъде устойчива. Истината е, че трябват много други неща, за да бъде тя такава, каквато трябва да е. И доверие, и компромиси – всички останали неща всъщност я правят цяла. Какво предстои – ще видим, аз съм осъзнала, че всеки има предначертан път и което си е твоето, просто се случва. Не натискам и не настоявам нещо да е на всяка цена, защото вярвам, че което е за теб, винаги те намира, затова просто трябва да се оставим да бъдем спокойни и да си дочакаме всички хубави неща, които вярвам ще се случат!


Пуловер, 59.99 лв. и деним, 69.99 лв., двете MANGO,