Trends
The Season

Елена Филипчева и домът, където усетът към детайла е щастие

Публикувано на 21 Април 2020

Във второто издание на рубриката ни прекрачваме прага на един дом, който носи усещането за стара София, съчетано с модерен  прочит и предмети, които са истински интериорни съкровища. 

От Михаела Самарджиева
<

Фотография: Момчил Христов
Стайлинг: Антония Йорданова
Грим: Гергана Пащрапанска
Коса: Стоян Кунев

* Съдържанието бе създадено преди обявяването на извънредно положение в страната.


Тук кучето Сара и усмивката на домакинята ни подсказват, че човек се ражда с усета към визуалното, за да претвори за близките си едно истинско кътче на уюта и щастието. Добре дошли в дома на Елена Филипчева.

В един от слънчевите предпролетни дни се запътваме към любимата ни софийска част, където елегантността на Докторската градина и аристократичният чар на „Оборище“ ни водят към кокетната ул. „Марин Дринов“. Там, в стара „трийсетарска“ кооперация се намира един от софийските домове, които определено заслужават внимание. Личното пространство на фотографа, визуален артист и основател на любимото ни събитие, в света на интериорния дизайн „Bon Marché“ – Елена Филипчева. Елена е искрата в този дом, който носи усещането за аристократичен уют, умело примесен с модерни шедьоври от цял свят. Умението й да е „нещотърсач“ на новото и красивото показва защо, това софийско кътче се е превърнало в дом на щастието за нея и най-близките до сърцето й.


Риза WEEKEND MAX MARA, 540 лв. и панталон PENNY BLACK, 290 лв., двете от WEEK&SHOP MDL, купа DUKA, 39.90 лв.

АВСТРИЯ И ОЩЕ НЕЩО

Още от прага на този дом виждаме запазените мозайки, отворените помещения, многото въздух и светлина, влизащи през френския прозорец, камината, белите стени и дървените рамки на прозорците и на големите плъзгащи се врати. Именно тези дървени каси, изработени в оригинал през 1936 година, когато е строена кооперацията, карат Елена да се влюби в мястото, което търси цели три години, след завръщането си от Австрия. Във Виена тя прекарва 16 години и както споделя – „може би австрийската столица ми даде криле“ – това е нейната територия, където целият й артистичен усет, впечатляващ гардероб и усещане за детайла си идват на мястото. От Австрия, Елена взима и любовта си към животните, които тук, под формата на различни малки скулптури и детайли присъстват в целия интериор. Типично по австрийски, но и по български от царско време, Елена е поставила на централно място в трапезарията си прекрасен бюфет, който е събрал цялата й впечатляваща колекция от изкусно изработен порцелан. „Аз обичам да миксирам – това не е миксът между много и скъпи неща, а миксът между стилове, епохи. Интериорът е една сценография, а живеещите в дома са актьорите и затова в този дом, всичко е микс от предмети, изключително висок и напълно стандартен клас мебели, находки от Южна Франция, Виена, стари френски маси, впечатляващо като изработка виенско бюро от XVIII век, което съм поставила в антрето, срещу моите колажи, порцеланът, между който съм миксирала модерни подноси. Човек трябва да умее да вплита различни детайли и според мен това е талант, с който се раждаш.“

КОГАТО ДОМЪТ Е ДОМ

Елена подчертава колко е важна средата, в която ще израснеш, и това да възпиташ и у децата си, че един дом трябва да бъде дом – да носи уют, наслада и топлина освен на теб и на твоите близки. Тук цветните акценти от червено и жълто умело се преплитат и с една от големите слабости на домакинята – лампите. В дома на Елена, ще намерите впечатляващата авторска лампа с два гарвана и клетка, лампа с висящи лъжици, която е абсолютно модерно френско съкровище и някои от иконичните модели на Seletti и Cartel, на които тя признава, че не може да устои. Срещу старите френски куфари, виждаме монохромни фотографии на нейния съпруг от Мисирков и Богданов, а различните столове и малките декоративни български маси, от 30-те добавят още от нужния чар във всяко от помещенията. Елена споделя, че за нея столът е най-архитектурната вещ, заради изключително прецизната си изработка и сложната конструкция, затова е наистина любопитно, че в трапезарията й присъства стар френски стол, чийто модел всъщност става популярен от първия еротичен филм за времето си – „Емануела“, където главната героиня има запомняща се сцена, именно на този тип интериорно бижу. Няма как да пропуснем да споменем, че този дом се променя спрямо сезоните – освен манекените, които са друга слабост на домакинята, тя променя помещенията с любимите си декорации, като на прага на пролетта тук ни очакват големи, още неразцъфнали клони, жълти лалета, с напредване на сезона ще се променят възглавниците и текстилът на канапетата.

За финал и след разкошното капучино на Елена, ние питаме как да посрещнем пролетта и в интериора, и в личния си стил. „Носете цветовете! Бъдете смели и си създайте удоволствие за вас самите. Дали ще е с цъфнали клони у дома, дали ще е с нежно розово, жълто, зелено и ярки цветове във визията – нека бъдем цветни и се насладим на заобикалящата ни среда. Всеки от нас може да го направи и да си подари по-красиво ежедневие.“


Рокля BADOO, 333 лв., шалте HOMETEX, 40 лв.