Trends
The Season

This girl is on fire

Публикувано на 21 Април 2020

корица: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Стела Маккартни и каляването на стоманата


От Елена Колева

Наричат я Стоманената Стела. 


И нищо чудно – за каляването си в модния бизнес, британският дизайнер минава през огъня. Най-трудното състезание в живота й е това със собствената й фамилия – тя съблича луксозния хастар на татковата слава, за да нахлузи широкия пуловер на амбицията да бъде себе си.

Да скроиш успеха със собствените си ръце

Нейният гардероб е нейният свят – колекция от всичките кройки на Стела. От тази на дизайнер, който работи на пълни обороти в Лондон, до тази на добра съпруга и майка на четири деца в пасторалната идилия на зеленото графство Уилтшър. Маккартни трудно се побира в едно чекмедже...

Тя не е просто третото дете на Пол Маккартни и първата му съпруга, фотографката Линда Истман. Нито само богаташката, отраснала между семейните къщи, в престижните лондонски квартали Нотинг Хил и Уорчестър. Тя е момичето, което бяга с  дивите коне в една екоферма, в английската провинция. Артистът, готов да хвърли любимите си кожени ботуши по Карл Лагерфелд и да прегърне чанта, която доскоро е била тиква.

Стела така и не споделя на приятелките си, че за невръстните си няколко години е пропътувала целия свят. Още носи пелени, когато родителите й я грабват на турне, тъй като по онова време и двамата са членове на групата Wings. Не споделя и че Стиви Уондър често се отбива на вечеря... Нито че в дните, в които изпуска училищния автобус, басистът на The Beatles, лично я кара с мерцедеса си – жест, който Стела връща с колекцията си от лятото на 2019 All Together Now с органични, памучни тениски, ризи и пуловери с изображения на The Beatles.Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

От „момичето на тати“ до „наследничката на Лагерфелд“

Ето как я наричат таблоидите в Лондон, в деня след дипломното й ревю в колежа по изкуство и дизайн „Сентръл Сейнт Мартинс“ – „момичето на тати“. Тогава, пред невярващите очи на професорите и под звуците на татковата песен Stella May Day, на подиума излизат някои от най-скъпоплатените модели в света: Наоми Кембъл, Кейт Мос, Ясмин ле Бон... 

Те още не са свалили дрехите на приятелката си Стела, когато младата дипломантка получава предложение от местния бутик Tokio. Моделите й са изкупени веднага и Стела заляга като състезател в болид над следващата си колекция – онази, която ще я отведе до скоростната писта на славата, трона на Карл Лагерфелд и новата й заслужена титла: главен дизайнер на Chloe с годишна заплата от 1 милион франка.


Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Победителят пее соло

„През целия си живот съм се борила да бъда независима!“ – казва дъщерята на... Модата. Същата, която се опитва да докаже на света, че е възможно да имаш солиден бизнес в този бранш и да си жена. Да, дори в чорапи Stella For Adidas, дизайнерката не може да избяга от гените си – да бъде независима и да пее соло, както прави баща й Пол, в годините след разпадането на The Beatles. 

Скоро щом напуска Chloe и става от стола на Gucci, Маккартни пуска на пазара два свои парфюма. Дори като част от поредната банда – Adidas, за чиято дамска линия твори от 2004 до днес – Стела не спира да разнообразява колаборациите със солови изпълнения. В партитурата на успеха й присъстват собствена козметична линия от сертифицирано биопроизводство – Care – и колекция дамско бельо.


Култът към работещите момичета

„Момиче, което работи през повечето време“ –
ето как Стела описва жената, към която адресира дрехите си. Армията от работарки винаги е била вдъхновение за нея – независимо от кои редици на времето. Още като дизайнер във френската компания Chloe, тя намира вдъхновение в работещите жени, в следвоенен Париж. И веднага решава да наметне кройката на времето, върху раменете на съвременните дами: Мадона, която изкарва цялото си световно турне в дрехите на Стела; Гуинет Полтроу, Виктория Бекъм и Сара Джесика Паркър, които пресичат улиците на живота в нейните дрехи. 
„Тъкмо това е работата на една дреха – да се остави да я носите, докато вие си вършите своята...!“ – казва Маккартни от бойното поле на своя ден. Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

The Garbage Games: луксът на новото време

Страстна природозащитничка и един от най-заклетите вегетарианци във Великобритания, Стела продължава да твърди: „Нищо, което пуска кръв, не може да е част от колекциите ми!“. Тя облича съвестта на света, в дрехи от океански отпадъци и снима промо-кампаниите си на сметището. В колекциите й винаги присъстват органични материи, лен, памук и дори зеленчуково олио. „Да вземеш боклука и да го преобразуваш в нещо готино и секси – не е ли това лукс?“ – пита Стела и поглежда, с дълбоките си сини очи, в които се оглежда бъдещето на Световния океан.

Едно от последните й еко, модни послания е колекцията й от началото на февруари We Are the Weather, вдъхновена от едноименната книга на Джонатан Сафран Фоер.

„Веднага щом прочетох копие от черновата на We Are the Weather, в съзнанието ми изплуваха материи, слънце, облаци..." We Are the Weather линията е част от колекцията й Пролет/лято 2020 Force for Nature и призовава за личен принос към здравето на Вселената. Нещо, което Неудържимата Стела ще продължава да прави с всеки дъх и с всяка дреха.


Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com